Isoäiti lukee kirjaa kahdelle lapsenlapselle

Antti Tanskanen haastattelussa Ylen laajassa jutussa, jossa kysyttiin ihmisiltä kokemuksia tukiverkoista.

Yle kysyi ihmisiltä kokemuksia tukiverkoista. Niiden puutteesta kertoivat etenkin lapsiperheet ja yksinasuvat mutta myös muissa elämäntilanteissa olevat ihmiset. Jutussa haastateltiin Antti Tanskasen näkemyksiä aiheesta tutkimustiedon valossa.

Lemmetyiset eivät uskalla haaveilla kolmannesta lapsesta, koska apua ei ole: ”Olemme juuri ja juuri selvinneet tähän asti”. Kokemus tukiverkkojen puutteesta ei ole vain yksilön ongelma, ja siksi siitä pitäisi puhua enemmän. Osin ongelman taustalla on periytyvä asenne, että jokaisen on pärjättävä yksin. Asiantuntijoiden mukaan tukiverkkojen puute on monella tapaa yhteiskunnan kannalta iso mutta liian vähän keskusteltu ongelma. Tutkitusti tukiverkoilla on yhteys esimerkiksi lasten määrään.

”Nyt kun syntyvyys on tosi alhaalla, tämä pitäisi huomioida vähän enemmän”, sanoo sosiaalitieteiden professori Antti Tanskanen.

Tanskasen mukaan myös tukiverkkojen yhteys mielenterveyteen ja kokemukseen elämän mielekkyydestä on havaittu useissa tutkimuksissa.

Tukiverkkojen puute ei kuitenkaan kosketa vain lapsiperheitä. Tanskasen mukaan yhteiskunnan leikatessa sote-palveluista esimerkiksi vanhuksista huolehtiminen on yhä enemmän tukiverkkojen varassa. Tanskanen uskoo, että etenkin tulevaisuudessa Suomessa on yhä enemmän ”sandwich-sukupolven” edustajia eli ihmisiä, jotka hoitavat sekä omia pieniä lapsiaan että ikääntyviä vanhempiaan yhtä aikaa.

Artikkeli on julkaistu 19.1.2024 ja se on luettavissa kokonaan täällä