Digitaalinen hyvinvointi

Vastuututkija: Kristiina Tammisalo, erikoistutkija, Väestöliitto

Digitaalinen yhteydenpito, ruutuaika ja sosiaalinen media ovat NetResilience-hankkeen aikana nousseet yhä keskeisempään osaan yhteiskunnallista keskustelua ja meidän kaikkien sosiaalisia verkostoja. Huolet digitaalisten laitteiden käytön hyvinvointivaikutuksista ovat laajasti jaettuja ja aihe on nopeasti nousemassa erääksi tärkeimmistä hyvinvointiteemoista niin Pohjoismaissa kuin EU:n tasolla.

Hankkeessa jo saadut tutkimustulokset osoittavat, että digitalisaatio voi sekä vahvistaa että heikentää tärkeitä ihmissuhteita. Kun teknologiaa käytetään kommunikaatioon ja yhdessä läheisten kanssa, se tukee ihmissuhteita ja hyvinvointia. Kielteiset vaikutukset taas ilmenevät silloin, kun ruuduilla vietetty aika ei kohdistu olemassa oleviin, läheisiin ihmissuhteisiin, tai kun se alkaa viedä aikaa muista hyvinvointia tukevista asioista, kuten unesta ja liikunnasta. Erityisesti nuorten parisuhteet ovat herkkiä ruutuajan ja sosiaalisen median kielteisille vaikutuksille.

Sosiaaliset verkostot, syntyvyys ja digitaalinen hyvinvointi ikääntyvässä Suomessa -kokonaisuudessa jatketaan tutkimusta väestönkehityksen, kommunikaatioteknologioiden ja digitaalisen hyvinvoinnin yhteyksistä sekä kehitetään kansallisia älylaitteiden ja muun kommunikaatioteknologian käyttöä koskevia suosituksia yhteistyössä päättäjien ja sidosryhmien kanssa.

Digitaalisella hyvinvoinnilla tarkoitamme älylaitteiden, videopelaamisen ja muiden kommunikaatioteknologioiden käyttöä ihmisten arjessa tavalla, joka ei heikennä yksilöiden hyvinvointia tai ihmissuhteiden laatua ja joka parhaassa tapauksessa parantaa niitä. Digitaalisten teknologioiden nousu läpäisee eri elämänalueet – työelämän, henkilökohtaiset suhteet, harrastukset – ja koskettaa kaikkia väestöryhmiä.