Helsingin Sanomat selvitti kyselyllä ihmisten eroajatuksia

Haastattelussa tutkimusjohtaja Anna Rotkirch pohtii pariskuntien eroriskejä.

Avioerojen määrä on pysynyt tasaisena, ja vuonna 2021 Suomessa päättyi eroon 12 166 avioliittoa. Suomalaisissa heterosuhteissa nainen on yleensä se, joka tekee lopullisen eropäätöksen. Tilastotiedot osoittavat, että pariskunnilla on suurin todennäköisyys erota 3–7 yhdessäolovuoden jälkeen.

”Mitä pidempään pari on yhdessä, sitä todennäköisemmin he myös pysyvät yhdessä kriisienkin yli”, kertoo Rotkirch.

Väestöliitossa tehtyjen Perhebarometrien mukaan parisuhteen onnellisuuden tärkein mittari on rakkauden tunne kumppania kohtaan. Myös puhumisella sekä seksillä ja muulla läheisyydellä on suuri merkitys parisuhdetyytyväisyyteen.

NetResilience-hankkeessa selvitämme tulevaisuudessa, miten sosiaaliset verkostot vaikuttavat avioeroihin ja niiden seuraamuksiin.

Rotkirch tietää, että viime vuosina erotilastoissa on myös nähty uusi ilmiö, kun yli 50-vuotiaat ovat alkaneet erota aiempaa enemmän.

”Ihmisten elinikä on pidentynyt, ja nykyään vanhemmatkin ihmiset haluavat toteuttaa unelmia. Moni miettii viisikymppisenä, haluaako todella elää tulevatkin vuosikymmenet kumppaninsa kanssa, jos suhde ei ole erityisen tyydyttävä.”

Lue artikkeli Helsingin Sanomista Olisinpa vapaa (19.9.22. juttu vain tilaajille)