Skip to content

Helsingin Sanomat selvitti tekeekö lasten saaminen onnelliseksi

Onnellisuutta ja vanhemmuutta on tutkittu paljon sekä meillä että maailmalla. Helsingin Sanomat selvitti, mitä kaikkea aiheesta tiedetään.

Haastattelussa Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch, joka tuntee laajasti alan suomalaista ja kansainvälistä tutkimusta, sekä väestötieteen Max Planck -instituutin johtaja ja Helsingin yliopiston professori Mikko Myrskylä, joka on tutkinut lastensaannin ja onnellisuuden yhteyttä.

Jutussa löydetään yksitoista tutkittua huomiota lasten saamisen vaikutuksista onnellisuuteen. Näitä ovat muun muassa merkittävän elämäntapahtuman vaikutus onnellisuuteen, vanhempien iän vaikutus onnellisuuteen sekä lasten saamisen vaikutus parisuhdeonneen.

Korkean elintason maissa lapsettomat ovat keskimäärin onnellisempia kuin lapsia saaneet. Tulos ei kuitenkaan päde Suomeen vaan meillä lapsia saaneet ovat hitusen onnellisempia kuin lapsettomat.

”Vanhemmuuden mukana tulevat huoli ja vastuu toisten onnellisuudesta. Tästä syystä vanhemmuus ei aina tee non-stop onnelliseksi, vaikka se voikin olla erittäin merkityksellistä.”, toteaa Anna Rotkirch.

Lue artikkeli Helsingin Sanomista: Onko se onnea? (6.3.22, juttu vain tilaajille)