HS: ”Hurja Lasku”. Suomalaistaustaisten määrä vähenee häkellyttävän rajua vauhtia. Haastattelussa Anna Rotkirch

Syntyvyys laskee niin nopeasti, että Suomessa voi olla 90 vuoden päästä enää alle miljoona suomalaistaustaista. Suomen kokonaishedelmällisyysluku on vajonnut historiallisen matalaksi. Edellisen 12 kuukauden luku oli 1,25. Väestömäärän pysyminen ennallaan vaatisi lukemaa 2,1. Nyt helmikuussa ennakkoluku oli 1,26. Anna Rotkirch kommentoi ilmilötä haastattelussa.

Väestöliiton tutkimusprofessori Anna Rotkirchin mukaan lasku voi olla jopa tätä arviota ripeämpää. Synnytysikäisiä suomalaistaustaisia naisia on nyt noin 750 000, vuonna 2042 heitä on enää 660 000.

Lasten määrää voi kokonaishedelmällisyysluvun sijaan arvioida myös naisten lopullisella lapsiluvulla. Se lähestyy nyt 40 vuotta täyttäneillä naisilla lukua 1,7. Tämä jo toteutunut luku tarkoittaa, että lapsenlapsia on neljännes vähemmän kuin isovanhempia, Rotkirch kertoo. Ja niillä perheillä, joissa äidinkieli on Suomi, syntyvyys on vielä selvästi pienempi.

Suomi ole ongelman kanssa kuitenkaan yksin. Kyse on maailmanlaajuisesta ilmiöstä, joka on jatkunut vuoden 2012 tienoilta lähtien. Alhaisin syntyvyysluku paikantuu Etelä-Koreaan, jossa hedelmällisyysluku on 0,7. Se tarkoittaa, että sadalla korealaisella tulee olemaan enää neljä lastenlastenlasta, Rotkirch kertoo kansainvälisestä laskelmasta.

Juttu on julkaistu Helsingin sanomissa 25.3.2024 ja on luettavissa täällä (maksullinen)