HS: Sitten kiitokset tukiverkoille

Helsingin Sanomien haastattelussa tukiverkostojen vaikutuksesta ihmisten elämään, kertoo Turun yliopiston sosiologian apulaisprofessori ja Väestöliiton erikoistutkija Mirkka Danielsbacka.

Tekstissä pohditaan mm. sitä, mitä tapahtuisi, jos apuvoimia ja tukiverkkoja ei olisi, voivatko perheen molemmat vanhemmat mennä uran perässä, jos perheellä ei ole turvaverkkoja? Entä yksinhuoltajat, miten he taipuvat vaatimuksiin joustosta työelämässä, jos apuja ei ole?

Mirkka Danielsbacka vahvistaa, että ihmisten antama epävirallinen apu on yhteiskunnallisen keskustelun sokea piste. Tämä tarkoittaa Danielsbackan mukaan niin lastenhoitoapua kuin tukea, jota vanhukset saavat. Jos oletetaan, että lapsiperheillä on välillä muitakin aikuisia hakemassa lapsia hoidosta, yhtä lailla oletetaan, että vaikkapa koronakaranteeniin määrätyille vanhuksille joku tuo kauppakassit ovelle.

Tämä saattaa asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan esimerkiksi työelämässä

”Tukiverkon ansiosta on ajallisesti erilaiset mahdollisuudet panostaa töihin. Se vaikuttaa ainakin sellaisilla, joiden pitäisi pystyä tekemään ylitöitä ja työmatkoja.”, toteaa Mirkka Danielsbacka.

Lue lisää: Helsingin Sanomat 25.4.22: Sitten kiitokset tukiverkoille. (vain tilaajille)