Skip to content
Yksinäinen puu pellolla

HS Tiede: Seksiä ei voi jakaa tasan kaikille

Seksuaalinen eriarvoisuus on mutkikkaampi asia kuin monet muut eriarvoisuudet yhteiskunnassa. HS Tiede haastatteli Anna Rortkirchia laajassa tiedejutussa, jossa käsiteltiin seksuaalisen eriarvoisuuden ilmentymiä ja parinvalintaan liittyviä ilmiöitä.

Tutkimusten mukaan miehet kokevat enemmän seksin puutetta. Yksi selitys seksuaaliselle yksinäisyydelle voi olla kumppanin etsimisen siirtyminen netin deittipalveluihin. Digideittailu saattaa kärjistää osattomuuden kokemuksia. Ratkaisu voi löytyä siitä, että palataan solmimaan enemmän kontakteja kasvokkain.

”Ruutuaika ylipäätään on yhteydessä tyytymättömyyteen parisuhteessa. Deittailusovellukset lisäävät sitä, että voi löytää uuden kumppanin, mutta ne ovat myös yhteydessä siihen, että vakituiset suhteet hajoavat.”

Myös seksin puutetta potevat nuoret miehet voivat kärsiä nimenomaan liiasta ruutuajasta.

”Jos he eivät olisi niin paljon netissä, viettäisivät aikaa oikeassa elämässä ja tekisivät jotain järkevää, heidän itsetuntonsa vahvistuisi, ja he todennäköisesti löytäisivät kumppanin.”

Oikea elämä on Rotkirchin mukaan parempi kohtaamispaikka, koska ihmiset saavat kasvokkain toisistaan paljon monipuolisemman kuvan kuin verkkosovelluksessa.

Artikkeli on julkaistu 20.2.2023 ja luettavissa printistä sekä verkossa täällä (vain tilaajat).