Maailman väkiluku ylitti 8 miljardin rajan – uhkaako maapalloa ylikansoittuminen? Anna Rotkirch keskusteli MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelmassa väestönkehityksen tilasta ja ennusteista.

Hallitsematon väestönkasvu on ollut jo vuosikymmenten ajan tulevaisuuden uhkakuva monille, mutta onko tämä uhkakuva todellinen? Anna Rotkirch esitteli väestönkehityksen ennusteita MTV3:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa

Rotkirchin mukaan tällä hetkellä maailman väkiluvun kasvu ei enää johdu suoraan syntyvyydestä, vaan pikemminkin siitä, että meitä ihmisiä on elossa yhä enemmän yhtäaikaisesti. Samaan aikaan kun elämme pidempään, niin yhä useampi lapsi kasvaa turvallisesti aikuiseksi ja saa omia lapsia.

Väestöliiton väestöntutkimuslaitoksen johtaja Anna Rotkirch rauhoittelee huolestuneita MTV:n Viiden jälkeen -ohjelman haastattelussa.

Väestömäärän kasvua ei enää aja syntyvyys. Jos viime vuosisadalla puhuttiin väestöräjähdyksestä, niin nyt tilanne on muuttunut. Monet pelästyvät kahdeksasta miljardista, mutta sanoisin, että huolenaihe on turha, hän sanoo.

Jos taas puhutaan ilmastonmuutoksesta ja maapallon kantokyvystä, niin Rotkirchin mielestä ei pitäisi takertua ihmisten lukumäärään, vaan pikemminkin konkreettisiin toimiin.

En katsoisi tässä asiassa määrää, vaan katsoisin jokaisen hiilijalanjälkeä – ja sehän vaihtelee. Jos Afrikassa syntyy paljon lapsia, niin ne vauvat eivät ole niitä, jotka tuottavat hiilijalanjälkiä. Me olemme nyt jo ilmastokriisissä ja riippumatta siitä miten väestöennusteet toteutuvat, meidän on ratkaistava ilmastokriisi nyt.

Katso koko haastattelu täältä: MTV3 Viiden jälkeen -ohjelma 15.11.2022