”Monia asioita ei jakseta enää hakea kaupastakaan, kun kaiken voi tilata kotiin. Deittailu ei näytä olevan tästä poikkeus.” Mirkka Danielsbacka HS:n haastattelussa.

Mirkka Danielsbacka vahvistaa, että deittailumaailma on käynyt läpi peruuttamattoman muutoksen. Näin hän toteaa Helsingin Sanomien jutussa: Mainettaan parempi Tinder.

Käynnissä on suuri kulttuurinen muutos, joka heijastuu ihmissuhteisiin. Deittailumaailma on käynyt läpi peruuttamattoman muutoksen digitalisaation myötä. Mirkka Danielsbacka on tutkinut digitalisaation vaikutuksia ihmisten elämään – muun muassa sitä, miten nettideittailu vaikuttaa parisuhteiden muodostumiseen ja perheellistymiseen.

Danielsbackan mukaan kyseessä on verrattain tuore ilmiö, joten tarkkoja pidemmän aikavälin vaikutuksia on vaikeaa arvioida. Esimerkiksi erään Yhdysvalloissa tehdyn tutkimuksen mukaan netistä on kuitenkin tullut jo selvästi yleisin paikka tavata tuleva puoliso. Aiemmin kumppani on löytynyt tyypillisesti ystävien kautta, työpaikalta tai koulusta.

Danielsbackan mukaan on ymmärrettävää, että deittisovellukset ovat monelle nykyään luontevin tapa alkaa etsiä kumppania, koska yhteiskunnan muutkin toiminnot ovat digitalisoituneet vauhdilla.

”Monia asioita ei jakseta enää hakea kaupastakaan, kun kaiken voi tilata kotiin. Deittailu ei näytä olevan tästä poikkeus”, hän sanoo.

Missä määrin tapaamispaikalla on tutkimustiedon valossa yhteyttä esimerkiksi parisuhdetyytyväisyyteen, lasten saamiseen tai eroon? Danielsbacka kertoo, että erityisesti noin 35–40-vuotiaiden ihmisten kohdalla netissä tapaaminen nopeutti lastenhankintaa. Danielsbacka arvelee sen johtuvan siitä, että monella yli 35-vuotiaalla naisella alkaa olla biologisesti ”viime hetket” hankkia lapsia. Siksi moni etsi todennäköisesti netistä kumppania tähdäten juuri perheen perustamiseen.

Lue lisää

Helsingin Sanomat 20.9.2023: Mainettaan parempi Tinder