Tietovuoto: Kolmen sukupolven perheet ja resurssikilpailu esiteollisessa Suomessa
Esiteollisen ajan Suomessa oli tavallista, että kolme sukupolvea asuivat saman katon alla. Tavallisesti isän puoleiset isovanhemmat asuivat samassa taloudessa poikansa ja tämän perheen kanssa, mutta äidin puolen isovanhempien asuminen tyttärensä perheen kanssa ei sekään ollut tavatonta.
Nykyisiä länsimaisia yhteiskuntia koskevista tutkimuksista tiedetään, että lasten hyvinvointi on kolmen sukupolven perheissä usein huonompi kuin kahden sukupolven perheissä, joissa lapset asuvat vanhempiensa kanssa.
Tuoreessa tutkimuksessa, hyödynnettiin suomalaisista kirkonkirjalähteistä kerättyä väestötietokantaa vuosilta 1761–1895 ja tutkittiin pienten lasten hengissä selviytymistä kolmen sukupolven perheissä verrattuna niihin perheisiin, joissa isovanhemmat eivät asu lastenlasten kanssa sekä perheisiin, joissa kaikki isovanhemmat ovat jo kuolleet.
Tutkimuksessa selvisi, että isoäidit ja isoisät, jotka eivät asu lastenlastensa kanssa olivat kaikkein ”hyödyllisimpiä” lastenlasten hengissä selviytymisen kannalta. Isovanhempien kanssa yhdessä asuminen taas oli hengissä selviytymisen kannalta haitallisempaa kuin se, että lapsilla ei ollut isovanhempia enää elossa.
Lue lisää
Tietovuoto-artikkeli Väestöliiton verkkosivuilla: Kolmen sukupolven perheet ja resurssikilpailu esiteollisessa Suomessa
Chapman, S., Danielsbacka, M., Tanskanen, A.O., Lahdenperä, M., Pettay, J., Lummaa, V. (2023) Grandparental co-residence and grandchild survival: the role of resource competition in a pre-industrial population, Behavioral Ecology, https://doi.org/10.1093/beheco/arad013