Tietovuoto: Sairaalan ulkopuoliset synnytykset tuplaantuneet

Väestöliiton tutkija Miika Mäki selvitti suunnittelemattomien sairaaloiden ulkopuolisten synnytysten määrien muutosta Suomessa. Tilastojen mukaan suunnittelemattomat sairaalan ulkopuoliset ja matkalla sairaalaan tapahtuneet synnytykset ovat tuplaantuneet kymmenessä vuodessa Suomessa.

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella kasvu on ollut muuta Suomea hieman voimakkaampaa. Tämä käy ilmi THL:n ylläpitämästä syntymärekisteristä. Kun vielä 2010-luvun alussa koko maassa syntyi tahattomasti sairaaloiden ulkopuolella tai matkalla sinne noin kaksi lasta tuhatta syntynyttä lasta kohden, 2020-luvulle tultaessa vastaava luku oli HUS-alueella viisi ja muualla Suomessa neljä.

Mäki kirjoittaa Tietovuoto-artikkelissa, että tapausten kaksinkertaistuminen suhteessa kaikkiin synnytyksiin, on muutos väärään suuntaan. Koska tapaukset ovat harvinaisia ja syntyvyys on viimeisen kymmenen vuoden aikana laskenut, muutos ei vaikuta yhtä isolta lukumäärissä mitattuna: Uudellamaalla 30 ja muualla Suomessa 40 lisätapausta vuodessa, verrattuna vuosikymmenen takaiseen. Hän pitää kuitenkin hämmentävää sitä, että suhteellisesti dramaattinen nousu on tapahtunut juuri historiallisen voimakkaan syntyvyyden laskun aikaan: vähempien syntyneiden lapsienhan pitäisi helpottaa synnytyssairaaloiden kiirettä. 

Lue lisää aiheesta

Tietovuoto: Sairaalan ulkopuoliset synnytykset tuplaantuneet

Blogi: Yksikin kuollut vauva on liikaa

Helsingin Sanomat: Yhä useampi nainen ei ehdi tai pääse sairaalaan synnyttämään