Henkilö istuu puistonpenkillä yksin ja katselee auringonlaskua

Yle: ”Pleksin takana.” NetResilience tutkimukseen perustuva juttu suomalaisten kokemasta yksinäisyydestä

Suomalaiset nuoret aikuiset ovat tutkimuksen mukaan yksinäisempiä kuin muut samanikäiset Pohjoismaissa ja Virossa. Juttu perustuu Väestöliiton ja NetResilience konsortion tutkimukseen. Tutkimuksessa käytettiin Generations and Gender Survey (GGS) -kyselyaineistoa. GGS on eurooppalainen kyselytutkimus, jossa tarkastellaan väestön ja perherakenteiden muutoksia ja nuorten aikuisten hyvinvointia. Ylen jutussa haastateltiin Anna Rotkirchia.

Tuoreen tutkimuksen mukaan 18–49-vuotiaat kokevat Suomessa yksinäisyyttä enemmän kuin samanikäiset aikuiset muissa Pohjoismaissa ja Virossa.

Tulos perustuu laajaan Generations and Gender Survey -tutkimukseen, jossa Väestöliitto oli mukana ensimmäistä kertaa. Suomessa tiedot kerättiin talvella 2021–2022. Suomessa ja vertailumaissa oli tutkimusajankohtana vielä joitakin koronarajoituksia. Vertailluista maista tutkimukseen osallistui yhteensä runsaat 25 000 vastaajaa.

Generations and Gender Survey -tutkimuksen mukaan ilman parisuhdetta elävät ihmiset kokevat keskimäärin enemmän yksinäisyyttä kuin ne, joilla on parisuhde. Suomessa yksinäisyyden kokeminen on vertailumaita voimakkaampaa sekä sinkuilla että parisuhteessa olevilla.

Se kielii myös siitä, että kumppani ei aina riitä. Voi tuntea olonsa hyvinkin yksinäiseksi, vaikka elää perheessä, Väestöliiton tutkimusjohtaja Anna Rotkirch sanoo.

Väestöliiton tutkimusjohtajan Anna Rotkirchin mukaan jatkossa on tutkittava, miksi nuoret aikuiset tuntevat Suomessa yksinäisyyttä enemmän kuin vertailumaissa.

Yksinäisyys on laajasti tiedostettu länsimaiden ongelma, joka tällä hetkellä kasvaa – muun muassa siksi, että me elämme entistä useammin yksin eri elämänvaiheissa. Se on hyvin suuri riskitekijä sille, että kokee myös olonsa yksinäiseksi, vaikkei se menekään yksi yhteen.

Rotkirchin mukaan käytämme myös toistemme tapaamiseen yhä vähemmän aikaa. Parisuhteet purkautuvat aiempaa herkemmin ja läheisiä ystäviä on vähemmän.

Juttu on 20.2.2024 ja voit lukea sen kokonaan täällä.

Tutustu myös tarkemmin jutussa mainittuun tutkimukseen Väestöliiton Tietovuoto-artikkelista