Ylen haastattelussa teknologian vaikutuksista parisuhteelle

Toimittaja Mikko Pienpaavola kävi haastattelemassa väitökirjatutkija Kristiina Tammisaloa teknologian vaikutuksista parisuhteelle.

Teknologian käyttäminen heikentää tyytyväisyyttä parisuhteessa ja näkyy erotilastoissa, mutta hyviäkin vaikutuksia on havaittu, kertoo tutkimus.

”Runsas teknologian käyttö, etenkin tilanteissa, joissa perheenjäsenet ovat läsnä, heikentää perhesuhteiden läheisyyttä, tyytyväisyyttä ja lisää konflikteja”, kertoo Turun yliopiston väitöskirjatutkija Kristiina Tammisalo.

Tammisalon ja Rotkirchin tutkimuskatsauksessa on tarkasteltu kaiken teknologian vaikutuksia ihmisuhteisiin, mutta sosiaalisen median kohdistamat haasteet parisuhteelle ovat kiistattomia.

”Parisuhteisiin vaikuttaa teknologian mahdollistamat uskottomuuteen ja mustasukkaisuuteen liittyvät haasteet. Uskottomuus voi olla myös kuviteltua”, Tammisalo lisää.

Teknologia näyttää myös lyhentäneen parisuhteiden kestoa. Tätä saattaa selittää osin se, että  toimimattomasta suhteesta uskalletaan lähteä matalammalla kynnyksellä, koska parisuhdemarkkinat kulkevat mukana taskussa. Tammisalon mukaan tämä saattaa etäältä tarkasteltuna olla myös vapautta.

Lue lisää

Yle: Sosiaalisella medialla on yhteys mustasukkaisuuteen ja uskottomuuteen, mutta teknologialla voidaan myös edistää suhteen hyvinvointia. (9.10.)

Tammisalo K, Rotkirch A. (2022). Effects of information and communication technology on the quality of family relationships: A systematic review. Journal of Social and Personal Relationships. https://doi.org/10.1177/02654075221087942