Vuosi hanketta takana

Vuosi sitten lokakuussa saimme iloisia uutisia, kun NetResilience-konsortiollemme myönnettiin rahoitus Suomen akatemian yhteydessä toimivalta Strategisen tutkimuksen neuvostolta.

Konsortion työ käynnistyi vain kaksi viikkoa myönteisen päätöksen jälkeen, joten rekrytointien valmistelu saatiin aloittaa pikaisella aikataululla. Mikäänhän ei toimi ilman hyvää koordinaattoria, joten ensimmäisenä palkkasimme sellaisen, ja seuraavien kuukausien aikana parikymmentä tutkijaa, joista ensimmäiset aloittivat hankkeessa alkuvuodesta 2021 ja tuoreimmat syksyllä 2022. Ensimmäisen toimintavuoden aikana NetResilience-porukasta on muodostunut yli 30 ihmisen aktiivinen yhteisö.

Työpakettien johtajat aloittivat tutkimustoiminnan heti konsortion alkaessa ja hankkeeseen palkatut tutkijat vähitellen. Olemme lyhyessä ajassa tuottaneet jo lähemmäs parikymmentä tutkimusjulkaisua. Yhteistyötä olemme tehneet konsortion työpakettien välillä sekä muiden Demography-ohjelman hankkeiden ja yhteistyökumppaneidemme kanssa. Vuoden 2022 alkupuolelta lähtien olemme järjestäneet joka toinen viikko tutkimusseminaarin, jossa on esitelty tekeillä olevaa tutkimusta ja konsortion tarpeisiin soveltuvia tutkimusaineistoja. Lisäksi järjestimme kolmen päivän intensiivisen seminaarin luonnonkauniilla Seilin saarella viime kesäkuussa, mistä oheinen kuvakin on.

Sidosryhmäyhteistyön suunnittelu aloitettiin myös nopeasti konsortion käynnistyttyä. Perustimme tutkimuksen ja vaikuttamisen tukiryhmän, johon kutsuimme asiantuntijoita ministeriöistä, tutkimuslaitoksista ja etujärjestöistä. Tukiryhmän kanssa tavoitteena on mm. keskustella tutkimuskysymyksistä ja politiikkasuosituksista, jotta konsortion tuottama tutkimustieto palvelisi parhaalla mahdollisella tavalla käytäntöä.

Toukokuussa 2022 järjestimme tutkimusiltapäivän, jossa oli mukana sidosryhmiemme edustajia, tutkijoita, mediaa sekä aiheesta kiinnostuneita kansalaisia. Koko Demography-ohjelman avaustilaisuus järjestettiin elokuussa 2022 teemalla väestörakenteen muutokset. Olemme myös olleet aktiivisesti esillä mediassa antamalla haastatteluja ja kertomalla tutkimustuloksistamme blogeissa ja sosiaalisessa mediassa.

NetResilience-konsortiolla on laaja kansainvälisten yhteistyökumppaneiden verkosto, johon olemme pitäneet yhteyttä monin tavoin. Ensimmäisen vuoden aikana meillä on vieraillut jo kuusi professoria. Yhteistyö vierailijoiden kanssa onkin ollut hedelmällistä ja jatkunut aktiivisena myös vierailujen jälkeen. Lisäksi tutkijamme ovat tehneet vierailuja yhteistyökumppaneidemme luokse esimerkiksi Oxfordin ja Firenzen yliopistoihin.

Ensimmäinen vuosi on siis ollut työntäyteinen. Uutiskirjettämme seuraamalla pysyt kärryillä siitä, miten tutkimustyömme etenee!

Antti O. Tanskanen, professori
NetResilience-konsortion johtaja

Tilaa uutiskirje

Lue 2/2022 uutiskirje