Kaksosten äidit eivät ole muita hedelmällisempiä vaan onnekkaita

Ovatko kaksosten äidit muita naisia hedelmällisempiä? Aikaisemmat tutkimukset päättelivät näin, mutta tuoreen Nature Communications -lehdessä julkaistun tutkimuksen mukaan eroa ei olekaan. Kansainvälinen tutkimusryhmä analysoi yli 100 000 syntymää esiteollisessa Euroopassa.

Ihmisillä kaksossynnytyksiä on yleensä noin 1–3 prosenttia kaikista synnytyksistä. Näistä suurin osa on ei-identtisiä, kahdesta erillisen munasolun hedelmöittymisestä alkunsa saaneita raskauksia. Kaksossynnytyksiin liittyy riskejä sekä äidille että lapsille ja sen takia luonnonvalinta näyttää suosineen yhden lapsen synnyttämistä kerrallaan. Mutta miksi evoluutio ei ole poistanut kaksossynnytyksiä kokonaan?

Yksi yleinen selitys kaksosten esiintymiselle on ollut, että kaksosuuden riskit äidille ja lapsille ovat osittain ”piilossa” luonnonvalinnalta, koska kaksosuuteen liittyy korkeampi hedelmällisyys. Tämän mukaan naiset, jotka ovat keskimääräistä hedelmällisempiä, kypsyttävät todennäköisemmin useamman kuin yhden munasolun ovulaation aikana, mikä tekee kaksosuudesta korkean hedelmällisyyden merkin.

Aiemmat väestötutkimukset ovat kuitenkin ongelmallisia, koska ne eivät pysty erottamaan, synnyttävätkö kaksosäidit useammin, koska he ovat erityisen hedelmällisiä, vai koska useampi raskaus lisää todennäköisyyttä kaksossynnytykselle.

Tutkiakseen kaksossynnytysten ja hedelmällisyyden välistä suhdetta tutkijat yhdistivät aineistoja syntymistä useista esiteollisen Euroopan osista, nykypäivän Suomesta, Ruotsista, Norjasta, Saksasta ja Sveitsistä.

 ”Kaikki nämä tiedot ovat peräisin vanhoista seurakuntien asiakirjoista, jotka on huolellisesti digitoitu ja litteroitu”, kertoo professori Virpi Lummaa Turun yliopistosta.

Aineiston huolellinen analysointi paljasti, että aiemmissa kaksos- ja yksöisäitien hedelmällisyyttä vertailevissa tutkimuksissa oli sekoittunut syy- ja seuraussuhteet. Kaksosten äidit eivät ole muita hedelmällisempiä sinällään – vaan tutkimuksen mukaan päinvastoin – mutta useat raskaudet lisäävät todennäköisyyttä synnyttää myös kaksoset, aivan kuten useamman lottokupongin ostaminen lisää voittomahdollisuutta. Monet kaksos- ja yksöisäitien vertailuun perustuvat, hedelmällisyyden parantamiseen tähtäävät tutkimukset voivatkin antaa harhaanjohtavan kuvan matalaan hedelmällisyyteen liittyvistä tekijöistä, jos tätä seikkaa ei ole huomioitu.

Vielä on olemassa paljon, jota emme kaksosraskauksista ymmärrä, mutta uusi tutkimus viittaa siihen, että evoluutio ei ole poistanut kaksosuutta kahdesta syystä. Ensinnäkin yleisempi, ei-identtinen kaksosuus on seurausta kaksoisovulaatiosta, joka kompensoi iän myötä alentunutta hedelmällisyyttä ja hyödyttää kaikkia paitsi nuorimpia äitejä. Toiseksi, silloin kun kaksosten kuolleisuuden riski ei ole liian korkea, siihen liittyy suurempi perhekoko, vaikka naiset, joilla on kaksoset, synnyttävätkin harvemmin. Tämä johtuu tietenkin siitä, että jälkeläisiä syntyy kaksi yhden sijaan.

Lue lisää

Rickard, I.J., Vullioud, C., Rousset, F., Postma, E., Helle, S., Lummaa, V., Kylli, R., Pettay, J.E.,  Røskaft, E., Skjærvø, G. R., Störmer, C., Voland, E., Waldvogel, D. & Courtiol, A. Mothers with higher twinning propensity had lower fertility in pre-industrial Europe. Nat Commun 13, 2886 (2022). https://doi.org/10.1038/s41467-022-30366-9